Online workshop: Personal mastery in challenging times

Schrijf je gratis in!
Ondernemen in crisistijden
 • 27 march
 • 2020
 • 2 minuten om te lezen
 • Phebe D'hondt

Ondernemen in crisistijden: Koen Lagrou


Met het coronavirus in ons kielzog blijven we ondernemen. We moeten dan misschien wel tijdelijk stoppen, opgeven is voor ondernemers geen optie. Hoe gaat de Vlaamse ondernemer om met deze crisis? Laat het mij weten door onderstaande vier vragen in een mailtje te kopiëren en bezorg mij jouw getuigenis. Dagelijks wordt er een inzending gepubliceerd.

Vandaag neemt Koen Lagrou van Foodbazar het woord.

 

Stel jezelf voor: wie ben je, hoe heet jouw bedrijf, wat is je core business en wie is je ideale klant?

Ik ben Koen Lagrou van Foodbazar en verhuur foodtrucks en mezelf als kok, zowel voor B2B-evenementen als voor particulieren. Daarnaast werk ik ook als freelance sales voor een IT-bedrijf, omdat ik eigenlijk een IT-achtergrond heb, maar met de foodtrucks mijn andere grote passie voor koken achterna ben gegaan.

 

Welke impact had het coronavirus tot nog toe op je bedrijf? Welke gevolgen heb je ervaren?

Sinds 12 maart zijn al mijn opdrachten tot 9 mei allemaal geannuleerd. Ik vrees tevens dat de geboekte opdrachten in mei ook zullen geannuleerd worden. Ik heb hoop voor juni maar daar zullen ook annulaties volgen. De gevolgen zijn uiteraard nefast. Geen inkomen meer in de vennootschap. Als freelancer in de cateringbusiness vallen wij niet onder het verplichte sluiten zoals de meeste horecazaken. Dit aangezien wij geen FYSIEKE deur hebben om te sluiten maar enkel een virtuele… We hebben bijgevolg geen recht op de hinderpremie.  Ook wij hebben geen inkomsten meer, problemen met cashflow, enzoverder … De regering is constant aan het herbronnen en bijna dagelijks komen nieuwe steunmaatregelen uit. Ik hoop op goed nieuws …

 

Hoe zie jij de toekomst nu, zowel voor jouw bedrijf als de bedrijfswereld in het algemeen?

We moeten proberen creatief om te gaan met deze situatie. Dat geldt trouwens voor iedereen. Wat de toekomst betreft, zie ik de economie heel traag terug opstarten, pas zeker na de zomer. Het zal op zich tot september duren vooraleer we terug van een werkende samenleving kunnen spreken. Bij ons, in de catering- en eventsector vrees ik voor veel slachtoffers. De zomer zal een ramp worden. Ik schat dat vele grote festivals en events niet zullen mogen plaatsvinden. De maatregelen zullen na de paasvakantie (hopelijk) mondjesmaat versoepeld worden. Samenkomsten met een twintigtal personen zullen wellicht weer mogen en dat aantal zal geleidelijk aan opgedreven worden. Festivals als Werchter komen zeker in het gedrang. Ik vraag me af wat er met de communiefeesten zal gebeuren. Voor ons waren de maanden april, mei en juni steeds de toppers, deze vallen alvast volledig in het water.

Echter blijf ik niet bij de pakken zitten. Ik coördineer ondertussen het initiatief FEED THE NURSES voor West-Vlaanderen: www.feedthenurses.com en https://www.facebook.com/feedthenurses/. Een initiatief dat ik samen met enkele Brugse chefs opstart en tegelijk start er in Antwerpen een gelijkaardig project. Sinds een paar dagen werken we volledig samen en hebben we een heuse community opgestart. Wie weet wat we met dit verhaal na de crisis verder kunnen uitwerken. Ik ben ervan overtuigd dat deze crisis veel opportuniteiten kan bieden.

 

Welke tip wil jij delen aan andere ondernemers die het nu ook moeilijk hebben? Ik kijk uit naar jullie inspirerende antwoorden.

NEVER, NEVER, NEVER GIVE UP! Dat is wat ik kan meegeven. Maak gebruik van alle mogelijkheden die de regering ons aanreikt van uitstel van RSZ, btw, bedrijfsvoorheffing … Spreek met je banken, de kredieten kunnen tot eind september bevroren worden. Spreek met uw sociaal kantoor: vraag de hinderpremie aan als het kan, en vraag zeker het overbruggingsrecht aan. Dat zijn allemaal steunmaatregelen die ons een beetje kunnen helpen.

 

 

Gerelateerde artikels


Ondernemen in crisistijden
 • 20
 • 2 minuten
Ondernemen in crisistijden: Lieven Godderis
Ondernemen in crisistijden
 • 112
 • 2 minuten
Ondernemen in crisistijden: Herman Boel
Ondernemen in crisistijden
 • 47
 • 2 minuten
Ondernemen in crisistijden: Maarten Debie
Financieel
 • 117
 • 3 minuten
Blijf financieel gezond, ook in crisistijden