Ontdek alle netwerkevenementen in 2021!

ONTDEKKEN
Netwerken
 • 11 june
 • 2020
 • 3 minuten om te lezen
 • Phebe D'hondt

Mijn 3 gouden netwerkregels


Auteur: Phebe D'hondt, oprichter van Overondernemers.be

 

Anderhalf jaar na de oprichting van Overondernemers.be staat het platform bekend voor de persoonlijke verhalen van ondernemers en leuke netwerkevenementen. Die verhalen waren van bij het begin de bedoeling, de netwerkevenementen zijn er een half jaar later bij gekomen op vraag van enkele ondernemers. Ik ging op dat moment ook al veel netwerken en speelde zelf ook met het idee om dergelijke evenementen voor ondernemers te organiseren, waarbij ik de best practices van de events die ik zelf al had gedaan kon bundelen.

 

Ondertussen associëren mensen mij vooral met netwerken. Ik krijg af en toe de vraag om ook voor externen een netwerkevent te organiseren, maar door gebrek aan tijd en focus sla ik deze voorstellen voorlopig af. 

En ook al mag ik mezelf een best al een ervaren netwerker noemen, toch hoor ook ik bij de mensen die het moeilijk vinden om zich bij een groepje onbekenden te voegen of die het soms aan energie ontbreekt om na de werkdag nog te gaan netwerken.

Zelf hanteer ik drie belangrijke regels als het op netwerken aankomt om mijn persoonlijke uitdagingen te overwinnen.

 

1. Kies je evenementen bewust

"Je moet overal zoveel mogelijk aanwezig zijn", hoor ik mensen soms zeggen. Wel, daar ben ik het niet mee eens. Ik kies heel bewust naar welke evenementen ik ga. Ik vraag me steeds af of ik ook iets aan het event zal hebben, mocht er géén netwerkgelegenheid zijn. Met andere woorden, meestal ga ik naar seminaries of evenementen met een keynote om te netwerken. Dan heb ik in elk geval al iets kunnen bijleren of me kunnen laten inspireren. Als ik dan ook nog interessante contacten kan leggen, dan is dat mooi meegenomen.

Naast evenementen rond een bepaald thema hou ik vooral van de speeddatingformule. Ik vind het héél moeilijk om me bij een groep mensen te voegen die ik niet ken. Ik voel me dan een indringer, ook al weet ik dat iedereen daar is om mensen te leren kennen. Als er speeddating is, dan weet je dat je op korte tijd veel nieuwe mensen kunt leren kennen en nadien gemakkelijker een gesprek kunt aanknopen.

 

2. Wees je bewust van wat jou energie geeft

Ik was geen ochtendmens voor ik Overondernemers.be oprichtte. Doordat ik in bijberoep startte, leerde ik mezelf om vroeger op te staan om een uurtje voor de werkdag te werken, zodat ik 's avonds nog tijd had voor sport en mijn huishouden. Ik schrijf deze blog bijvoorbeeld op dinsdagochtend om kwart voor zes. Dat werkt goed voor mij en ik maakte dit ritme mezelf eigen. Dat betekent ook dat 'mijn kaarsje uit is' rond half tien 's avonds. Een avondevenement werkt voor mij dus duidelijk minder goed. Na een lange werkdag kan ik me nog moeilijk concentreren en ben ik eigenlijk maar half aanwezig. Ik haal dus meer voordeel uit evenementen in de voormiddag of overdag en ik maak dan ook een betere eerste indruk. Uiteraard is een avondevenement nu en dan niet te vermijden, maar als ik het kan, kies ik voor een ander tijdstip.

 

3. De opvolging is even belangrijk als je deelname

Waarom ga je netwerken als je nadien de visitekaartjes in een lade stopt of misschien zelfs weggooit? Tegenwoordig is online netwerken even belangrijk als offline netwerken. Ik maak er dus werk van om ten laatste een week na het evenement mijn nieuwe contacten op te zoeken op LinkedIn en hen aan mijn netwerk toe te voegen. Ze weten na die eerste ontmoeting misschien niet zo goed meer wie ik ben of wat ik doe, maar dat komen ze dan in de weken daarna wel te weten via sociale media. Dat lukt natuurlijk alleen maar als je consistent aanwezig bent en content deelt. Dit is in elk geval mijn strategie.

Wat als die contacten geen gebruikmaken van LinkedIn? Dan is dat heel jammer, maar dan stopt het daar meestal. Mijn voornaamste doelgroep zit op LinkedIn, dus daar zet ik persoonlijk op in. Tenzij het gesprek bijzonder boeiend was, dan doe ik de moeite om nog even een mailtje te sturen of op een andere manier contact te zoeken.

 

Ik hoop dat je er iets aan had. Het is geen schande om niet graag te netwerken of daar telkens zenuwachtig of bang voor te zijn. Ik heb dat ook nog af en toe. Met bovenstaande tips wordt het misschien wel wat gemakkelijker. Succes!

Gerelateerde artikels


Netwerken
 • 639
 • 3 minuten
Netwerken is ook werken
Netwerken
 • 257
 • 3 minuten
Netwerken volgens het BOER-principe
Netwerken
 • 312
 • 3 minuten
Netwerken is een klankbord creëren
Netwerken
 • 469
 • 4 minuten
Hoe spannend mijn eerste event was