Overslaan en naar de inhoud gaan
Lezersreactie: soms moet je er voluit voor durven gaan

Lezersreactie: soms moet je er voluit voor durven gaan

Mindset

Vertaler, spreker en auteur Herman Boel is trouwe fan van Overondernemers.be en laat me vaak weten wat hij van een artikel vindt. Op mijn blog waarin ik zeg dat ik 'daar nu geen budget voor heb' reageerde hij uitgebreider en goot de tekst als het ware in een lezersbrief die ik heel graag met jullie wil delen.

Beste Phebe,

In een recent blogbericht schreef je hoe je op dit ogenblik geen budget hebt voor een professionele website of professioneel logo en dus behoedzaam voor je financiën beslist wat je al wel of nog niet doet.
Dat voorzichtige gedrag met zeker niet te veel geld uitgeven, laat staan geld dat je niet hebt, dat zie ik heel vaak en toegegeven, zo was ik vroeger ook een beetje. Maar ik heb gaandeweg geleerd dat dit niet 'ondernemen' is. Ondernemen is immers risico's nemen. En ofwel geloof je keihard in wat je doet, ofwel is het maar iets wat je 'uitprobeert', niets meer.

Als je keihard in iets gelooft, dan moet je er ook keihard voor gaan. En als dat betekent dat je geld nodig hebt, waarom dan geen lening nemen? In alle andere sectoren is een lening nemen als starter heel gewoon, maar bij vertalers, copywriters en dergelijk lijkt dat taboe. Waarom? Ik heb dat nooit begrepen.

Die voorzichtige financiële houding is niets meer en niets minder dan een gigantische belemmerende overtuiging. Ze houdt je weg van wat ondernemen echt is, met als resultaat dat je nooit (of pas na heel lange tijd) je volle potentieel, laat staan de helft ervan, bereikt en je altijd achter de feiten aan blijft lopen. Natuurlijk is keihard geloven in je project niet voldoende. Je moet ook marktonderzoek verrichten, alles tot in de puntjes onderzoeken en vooral ook: zeker zijn dat je echte kwaliteit kunt leveren. Want je mag jezelf nog zo goed promoten, als je product of dienst ondermaats is, gaat het om weggesmeten geld. En geld wegsmijten is ook na de zekerheid van mogelijk succes en na de garantie op kwaliteit nooit de bedoeling.
En ja, het kan uiteraard fout aflopen. Het 'kan', maar het 'moet' niet. Maar dat is nu eenmaal ondernemen, risico nemen. Sommige zaken waarin je geld steekt voor je bedrijf werken, andere weer niet. Je leert voortdurend bij.

Maar zelfs falen is geen ramp. Hoeveel bedrijfsleiders zijn er niet die eerst een bijzonder slechte ondernemerservaring hebben opgelopen, maar nadien met succes een uitstekende onderneming, klein of groot, uit de grond stampten. Denk maar aan de actie ‘Met falen en opstaan’ waarin mensen als Ianka Fleerackers vertellen hoe mislukken niet het einde hoeft te betekenen, maar wel het begin is van hun succesvolle ondernemerschap.

En dat het wél kan, ook zonder eerst te falen en ook als eenmansbedrijf, als je maar echt in je bedrijf durft te investeren, daar ben ik dan weer het beste bewijs van.

Dus, beste Phebe, als je echt in je project gelooft, ga er dan volop voor en laat je door niets tegenhouden. Jij en je bedrijf verdienen alleen maar het allerbeste. En het allerbeste, dat is een gedreven, passievolle Phebe die keihard in haar bedrijf gelooft.

Gerelateerde artikels

Leiderschap in turbulente tijden
Mindset
- Riet De Sadeleer
De juiste leiderschapsstijl in turbulente tijden
Ondernemen, lange dagen en korte nachten?
Mindset
- Maarten Debie
Ondernemen, lange dagen en korte nachten?
Draag zorg voor je mantelzorgers
Mindset
- Jocelijn Geurts
Draag zorg voor je mantelzorgers

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden