Ontdek de nieuwe klankbordsessies voor ondernemers i.s.m. Team Rubicon

Lees meer
Starters
 • 28 may
 • 2019
 • 3 minuten om te lezen
 • Phebe D'hondt

Ik krijg het niet op papier


Auteur: Phebe D'hondt (25) van Overondernemers.be en www.phebedhondt.be

 

Heb je een business plan? Een vraag die ik ergens altijd een beetje vrees, want het antwoord is na een half jaar nog steeds 'nee'. Terwijl ik heel goed weet dat ik het nodig begin te hebben en eigenlijk best ook wel weet hoe mijn leven er over vijf jaar zou mogen uitzien. Maar hoe begin je daar in godsnaam aan? 

 

 

Waar wil ik over vijf jaar staan?

Waar ik over vijf jaar wil staan, is voor mij ondertussen steeds duidelijker aan het worden. Ik weet wat voor activiteiten ik wil doen en welke zeker niet. Overondernemers.be heeft nog veel potentieel, maar veel hangt samen met de groei van mijn bereik. En dat is meestal een kwestie van het kip of het ei. Door bepaalde initiatieven zou mijn bereik kunnen toenemen, maar vaak denk ik dat ik eerst een bepaald bereik moet hebben voordat ik iets nieuws kan lanceren. 'Doen en niet overdenken', ik schreef er al over, maar ook dat blijft moeilijk voor mij. Terwijl er eigenlijk weinig kan mislopen.

Waar zie ik mezelf dan over vijf jaar? Overondernemers.be zou tegen dan een gevestigde waarde moeten zijn. Ik wil van mijn bijberoep een hoofdberoep hebben gemaakt, met ondernemersverhalen, gastblogs, podcasts, events en misschien wel workshops of coaching rond personal branding. Ik wil een zekere expertise hebben opgebouwd en ook voor andere platformen voor ondernemers kunnen schrijven over ondernemers. Want dat is wat ik het liefste doe en het beste kan.

 

 

Nattevingerwerk

Ik weet hoeveel ik moet verdienen om als ondernemer van mijn eigen activiteit te moeten kunnen leven en alle kosten te kunnen betalen. Maar inschatten hoeveel inkomsten er uit welke activiteit moeten komen en hoe ik dat zal bereiken, dat blijft voor mij nattevingerwerk. Naar mijn gevoel zijn er weinig voorbeelden van wat ik met Overondernemers.be doe en is het vooral een kwestie van mijn publiek laten groeien. Want alles valt en staat met mijn bereik. 

 

 

Goede voornemens

Ik heb me al een aantal keer aan tafel gezet met een blad papier om mijn ambities te concretiseren en er cijfers op te plakken. Net zoals je een hond kunt conditioneren, kun je ervan op aan dat ik na vijf minuten met buikpijn naar het toilet loop. Ik krijg zenuwen, en daarom geen slechte, als ik probeer in te schatten hoeveel ondernemersverhalen of blogs er op mijn website zouden moeten staan, of hoeveel events ik zou moeten organiseren en hoeveel omzet ik met elke afzonderlijke activiteit moet halen. Hoe kan ik nu weten hoeveel vraag er over vijf jaar zal zijn naar wat ik doe? 

Eind juni knijp ik er een weekendje tussenuit naar de zee om enerzijds even te ontsnappen aan alle drukte en anderzijds te focussen op mijn vijfjarenplan. Aangezien dat bereik zo belangrijk voor me is, wil ik benchmarks vooropstellen, zodat ik weet vanaf welk punt ik een nieuwe activiteit uitwerk of aanbied. Soms denk ik dat het moeilijk zal zijn om los te komen van dat plan eens ik het heb, anderzijds verandert het plan in mijn hoofd elke dag en daar hou ik net van. Is dat nu ondernemer zijn?

Vind jij je toekomst uitstippelen, concretiseren en in cijfers uitdrukken ook zo'n moeilijke opgave? Waar loop jij op vast? Of heb je tips voor mij? Laat het mij weten via phebe@overondernemers.be.

 

 

 

Gerelateerde artikels


Starters
 • 269
 • 3 minuten
7 tips om een kickstart te maken
Starters
 • 227
 • 3 minuten
Ik zal nooit gedaan hebben met werken
Starters
 • 256
 • 2 minuten
Niemand zit op jou te wachten
Starters
 • 288
 • 3 minuten
Daar heb ik nu geen budget voor