Overslaan en naar de inhoud gaan
Helen Michel ondernemersverhaal

"Het is goed om doelen te hebben, maar geniet van elke stap"

Inspirerend

Ondernemer Helen Michel van Fyr Consulting

Helen Michel van Fyr Consulting traint en coacht teams rond efficiënt en effectief (samen)werken, boodschappen duidelijker overbrengen, elkaar beter begrijpen en zo doelen kunnen bereiken. Ook individuen kunnen bij Helen terecht, gaande van loopbaancoaching tot coaching in persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is Helen ook mama van 4 kinderen en grote Scandinaviëliefhebber …

Bekijk de video, beluister de podcast - of lees het artikel onder de video

Hey Helen, benieuwd naar jouw verhaal …

Met Fyr Consulting coach ik teams en individuen rond specifieke topics, zoals in de inleiding al werd meegegeven. Ik voeg er graag nog aan toe dat ik ook trainingen organiseer over het Enneagram, samen met Catherine Poissonnier van Improve. Daarnaast ga ik ook regelmatig met 2 tot 3 deelnemers 3 dagen op stap met de rugzak tijdens mijn Spot-On Walks, waarbij we letterlijk natuur, beweging en vertraging combineren. Die uitstappen doen mij ook altijd persoonlijk heel veel deugd.

Ik sta graag even stil bij je Spot-On Walks. Hoe ervaren deelnemers dit?

De reacties zijn uiteenlopend, maar heel vaak hoor ik bijzonder mooie dingen. Zo zei iemand me al dat ze zich echt ‘gedragen’ voelde, dat ze een paar dagen de teugels aan iemand anders kon overdragen en dat ze eindelijk de tijd had om met zichzelf bezig te zijn. Andere deelnemers zeggen vooral dat het stappen op zich en de natuur ervoor zorgen dat ze tot rust kunnen komen en dat er ruimte vrijkomt om bepaalde zaken naar boven te laten komen. Zo had ik eens iemand mee die vroeger triatlons deed, maar wij wie dat door de gang des levens wat verwaterd was. Niet dat ze nu weer triatlons wil gaan doen, maar ze is wel weer letterlijk in beweging gekomen dankzij de Spot-On Walk.

Van waar komt de naam Fyr Consulting?

Fyr is Zweeds voor ‘vuurtoren’ en ik zie mezelf graag als vuurtoren. Enerzijds is er natuurlijk mijn haarkleur die die naam eer aandoet, anderzijds sta ik graag aan de zijlijn en ben ik er voor mijn coachees als ze mij nodig hebben. Als ze me zoeken, dan kunnen ze me altijd zien en ben ik er. Ik zie mezelf als iemand die af en toe mee het pad bewandel met mijn coachees en er zorg voor de twist die ze op dat moment nodig hebben om weer zonder mij verder te kunnen.

Wat betekent ondernemen voor jou?

Ondernemen is voor mij je sterktes kunnen inzetten in wat je doet en jezelf voortdurend in vraag stellen. Het is jezelf blijven ontwikkelen en jezelf stapsgewijs verbeteren. Door te ondernemen ben ik ook niet alleen logisch gaan redeneren waar ik naartoe wil, maar ben ik vooral gaan vóélen wat mijn beste volgende stappen zouden zijn.

En wat is die volgende stap op dit moment?

Wel, ik ben recent weer beginnen studeren, en dat combineer ik nu met mijn werk en mijn leven. Hoewel het nu drukker dan ooit is, heb ik ook het gevoel dat ik meer in balans ben. Ik ben een vrij onrustig persoon van nature en hou van inspanning en focus.

Ik ben een opleiding Psychologie aangegaan en zal deze spreiden over 8 jaar. Op het moment van het interview ben ik een maand ver in mijn traject en ik besef nu al dat ik het onderschat heb (lacht). Maar ik ben een doorbijter en ik zal gaandeweg evalueren en bijsturen. Waar ik vroeger als student erg uitkeek naar het einddoel, het diploma, merk ik nu wel dat ik het proces op zich al even interessant vind.

Wat vind jij het leukste aan ondernemen?

Het leukste aan ondernemen is dat je flexibel kan inspelen op situaties, steeds nieuwe mensen ontmoet en je verhaal zo kan verspreiden. Ook dat je in contact met een grote verscheidenheid aan mensen en kennis, waardoor ik bij elke opdracht zelf weer een stukje slimmer word.

Als je 1 tip kan geven aan jonge ondernemers, wat zou die zijn

Blijf jezelf ontwikkelen, blijf jezelf in vraag stellen en blijf ook tevreden met wat er al is. Ja, er zijn nog heel wat stappen te zetten of mogelijkheden, maar besef dat het nu ook best oké is.

Tot slot, wat heeft jou overtuigd om aan te sluiten bij Overondernemers.be?

De authenticiteit die jij zo vooropstelt, spreekt mij enorm aan. Het lidmaatschap op zich en de vele initiatieven die je lanceert ook. De dingen die je belooft, doe je ook, dus ik geloof er sterk in. Daarnaast trek jij ook de mensen aan met wie ik zelf heel vaak werk, dus ook daar zitten we op dezelfde golflengte.

Gerelateerde artikels

Luchtzuiveraar YAWI: zuivere lucht voor iedereen
Inspirerend
- Rik Osselaer
Luchtzuiveraar YAWI: zuivere lucht voor iedereen
Kurt Catteeuw KCM Accountancy
Inspirerend
- Kurt Catteeuw
"We leven in de boeiendste wereld ooit"
Brigitte Holluyn Dtonic
Inspirerend
- Brigitte Holluyn
"Je behoort enkel tot jezelf"

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden