Ontdek alle netwerkevenementen in 2021!

ONTDEKKEN
Mindset
 • 05 january
 • 2021
 • 0 minuten om te lezen
 • Yasmin Dewilde

Fixed mindset vs growth mindset, jouw keuze


Auteur: Yasmin Dewilde, zaakvoerder en transformatiecoach bij WeAreLions

Hoe je omgaat met bepaalde situaties zegt veel over jouw mindset. Ontwikkel je jezelf trager en stop je bij een tegenslag? Of ben jij iemand die steeds stappen zet en uitdagingen graag aangaat? Met andere woorden, heb je een fixed mindset die je tussen jou en je doelen laat instaan, of heb je een growth mindset die je helpt om je doelen te verwezenlijken? 

 

Wat is een fixed mindset?

Misschien denk je soms ‘zo ben ik gewoon’, of ‘ik ben niet creatief of sportief’. Dit zijn jouw vaste overtuigingen, maar meestal is het iets wat je jezelf hebt aangepraat. In dit geval geloof je zelf dat je géén controle hebt over wat je wel of niet goed kan, en dat je dus ook niet kunt groeien.

Bij een fixed mindset sta je vaak niet open voor nieuwe situaties of het aanleren van nieuwe vaardigheden. Je bent bang om te falen en je vindt jezelf niet goed genoeg. Je wil je intelligentie, karakter of persoonlijkheid steeds bevestigd zien en je bent vooral bang dat je dom overkomt, afgewezen wordt of zal falen. Die ingesteldheid leidt tot een self-fulfilling prophecy. Je gelooft dat je iets niet kunt en zal daarom ook nooit echt je best doen om het te leren. Het resultaat is dan dat je het inderdaad niet kunt en je gedachten worden bevestigd. Kritiek of feedback die je daarop krijgt, voelt als een bedreiging. Je negeert die en bijgevolg ontwikkel je jezelf niet en bereik je minder dan je zou kunnen bereiken.

 

Hoe een fixed mindset bevestigd wordt

Wanneer je enkel complimenten krijgt over je prestaties en niet over je inzet, wordt bevestigd dat enkel het eindproduct belangrijk is. De weg naar dat resultaat en de omvang van je inzet werd niet erkend. Als je omgeving je bovendien altijd maar één oplossing laat zien terwijl er eigenlijk meerdere zijn, wordt ook je fixed mindset bevestigd, omdat je zo niet leert om andere methodes uit te proberen en uit je comfortzone te stappen. Ook wanneer je omgeving altijd lage verwachtingen van je heeft gehad, zal je eerder een fixed mindset hebben.

 

Wat is een growth mindset?

Een growth mindset is het tegenovergestelde van een fixed mindset. Bij deze mindset geloof je dat je je capaciteiten kunt ontwikkelen en dus ook grip hebt op je eigen ontwikkeling. Je hebt capaciteiten en vaardigheden opgebouwd waardoor je goed bent in bepaalde dingen. Waar je minder goed in bent, heb je gewoon nog niet voldoende energie in gestoken.

Mensen met een growth mindset zijn niet bang om fouten te maken en durven uit hun comfortzone te stappen. Je houdt van uitdagingen en geeft niet op bij tegenslagen. Kritiek zie je dan weer als feedback om jezelf bij te sturen en je laat je graag inspireren door het succes van anderen. Een growth mindset geeft je energie om jezelf steeds verder te ontwikkelen en je volle potentieel te ontdekken.

 

Hoe een growth mindset gestimuleerd kan worden

Ook een growth mindset kan door je omgeving worden gestimuleerd. Dat gebeurt wanneer er niet alleen naar je prestaties wordt gekeken, maar wanneer ook je inzet en strategie worden opgemerkt. Het is hier dan ook belangrijk dat je je veilig voelt in je omgeving om fouten te maken en deze kan benoemen als leermomenten.

 

Het is niet zwart of wit

Het is zeker niet zo dat sommige mensen alleen een fixed of alleen een growth mindset hebben. Vaak is het wat afhankelijk van de situatie. Durf je geen hulp vragen, dan laat je een fixed mindset zien. Hou je anderzijds wel van uitdagingen, dan getuigt dat van een growth mindset. Niemand heeft dus 100% een fixed of growth mindset.

 

Hoe ontwikkel je een growth mindset?

Een growth mindset krijg je niet zomaar. Als je eraan wil werken, doe je dat best met wat begeleiding, zodat je je eigen valkuilen ontdekt en leert herkennen. Daarnaast kan je zeker zelf een aantal zaken doen om je growth mindset te stimuleren.

 • Wees open-minded en nieuwsgierig.
 • Leer van mensen die totaal andere zaken doen.
 • Neem dagelijks de tijd om iets nieuws te leren, ook al ben je er maar tien minuten mee bezig.

 

Door steeds nieuwe zaken te willen leren, zal je uitdagingen leren omarmen en volhouden bij tegenslagen. Je zal inspanningen leveren voor je resultaten en je staat meer open voor feedback. Je zal groeien als mens en dat zal zich reflecteren op je professionele en persoonlijke leven.

 

 

Gerelateerde artikels


Mindset
 • 407
 • 3 minuten
Business en geluk gaan hand in hand
Mindset
 • 294
 • 3 minuten
Persoonlijke communicatie voor meer vertrouwen
Mindset
 • 236
 • 3 minuten
Vind jouw ikigai en leef een gelukkig leven
Mindset
 • 378
 • 2 minuten
Hou vast aan waar je voor staat