Ontdek alle netwerkevenementen tijdens de zomer en het najaar!

ONTDEKKEN
Inspirerend
 • 06 february
 • 2019
 • 4 minuten om te lezen
 • Phebe D'hondt

"Durf dingen uit handen geven"


Ondernemer: Stef De Baets (51) van Octavio

Ik kom uit een gezin van bedienden en studeerde een algemene, populaire studierichting omdat ik iets wou doen dat me veel toekomstmogelijkheden zou geven. Ik studeerde af als handelsingenieur in Brussel en kwam al snel terecht in een groot financieel dienstverleningsbedrijf. Daar had ik een commerciële functie waarbij ik nieuwe klanten binnenhaalde en hen adviseerde en opvolgde. Vijf jaar later kreeg ik een mooie kans. Ik kon handelsagent worden in een bedrijf dat een voortrekkersrol speelde in de huidige financiële dienstverlening. Handelsagent worden betekende ook dat mijn statuut veranderde. Ik was niet langer bediende, maar werd zelfstandig en richtte een bvba op. Je zou dus kunnen zeggen dat ik geleidelijk aan ondernemer ben geworden. Als ik daar nu op terug kijk, vind ik dat nog steeds de beste keuze die ik toen had kunnen maken. Ook mijn omgeving heeft me hierin altijd gesteund.

 

Ik kom uit een gezin van bedienden en ben zelfstandig geworden doordat ik de kans kreeg om handelsagent te worden in een financieel dienstverleningsbedrijf.

 

Enkele jaren geleden besloot ik samen met enkele vrienden-collega’s een bedrijf op te richten: Octavio. Naast de acht vennoten, hebben we momenteel drie medewerkers in dienst en één zelfstandige vertegenwoordiger. Ons bedrijf is gespecialiseerd in vermogensbegeleiding. Dat klinkt duur, maar het is voor iedereen toegankelijk. Niet alleen de grotere vermogens kunnen bij ons terecht, maar ook jonge mensen die hun carrière net gestart zijn en die geleidelijk aan een vermogen willen opbouwen. We zijn voor hen een gids, een financiële sherpa. Wij maken onze klanten wegwijs in de complexe, veranderende financiële wereld en helpen hen hun dromen te realiseren in elke fase van het leven. En dat kan alleen via een persoonlijke, innovatieve aanpak en vanuit een ongebonden positie. Wij doen ook beroep op een zeer groot netwerk van experts om onze klanten deze financiële gemoedsrust te bezorgen. Of dit iets is waar jongvolwassenen al mee bezig zijn of zouden moeten zijn? Wees maar zeker. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met iets op te bouwen en te denken aan later.

 

Er is dus bij iedereen, jong en oud, nood aan een persoonlijke financiële vertrouwenspersoon. En toch staan wij net als alle andere ondernemers voor uitdagingen binnen onze sector. Ten eerste worden de mensen door de toenemende digitalisering op een andere manier dan vroeger geïnformeerd en bediend. Enerzijds lijkt dit een bedreiging voor ons beroep, maar het creëert eigenlijk vooral opportuniteiten. Hoe je het ook draait of keert, persoonlijk contact is de enige manier om vertrouwen te creëren, en daar zetten wij elke dag op in. We beseffen goed dat ook de kleinere vermogens nood hebben aan persoonlijk contact, en die laten wij, in tegenstelling tot wat vandaag gebeurt bij de traditionele financiële dienstverlening, niet in de kou staan. Een tweede uitdaging is dan weer de snel veranderende regelgeving. Maar ook dat kan opnieuw leiden tot opportuniteiten en innovatieve oplossingen. Ik hou ervan om in deze snel veranderende context pionier te zijn en de concullega’s voor te blijven.

 

Persoonlijk contact is de enige manier om een echte vertrouwensrelatie op te bouwen. Daar zet ik elke dag op in.

 

Dat we Octavio helemaal van nul hebben opgestart en we in enkele jaren een mooi parcours hebben afgelegd, daar zijn we terecht trots op. Het geheim? Trouw blijven aan jezelf en je visie, maar ook investeren in je netwerk. Ik kan het niet genoeg zeggen: netwerken is zó belangrijk. We investeren hier veel tijd en energie in en plukken daar duidelijk ook de vruchten van.

Je kan me gerust een positief ingesteld mens noemen. Ik maak me niet zo snel zorgen. Optimistisch zijn brengt je ook verder in het leven. Wat ik als mens nodig heb om gelukkig te zijn? Een goede gezondheid, veel warme mensen in mijn directe omgeving, sociaal engagement… De gewone dingen, dus. Mijn zakelijke ambities zijn uiteraard dat Octavio verder kan blijven groeien. Er zijn nog talrijke en interessante uitdagingen die voor ons liggen. Ik heb nog een vijftiental jaar te gaan tot mijn pensioen en ik hoop nog heel lang actief te kunnen blijven. Als ondernemer kan je dat, want je bepaalt je eigen tempo en bent je eigen baas.

 

Als ondernemer bepaal je je eigen tempo en is het mogelijk om lang actief te blijven.

In mijn ogen maakt het ondernemerschap in Vlaanderen een positieve evolutie door. Ondernemers zorgen voor onze welvaart. Ze creëren meer tewerkstelling, stimuleren de koopkracht en verlagen daarmee ook de lasten voor de overheid. Het ondernemersklimaat is op dit moment vrij gunstig, dus ga ervoor! Durf een idee uit te werken en de stap te zetten. Maar denk ook niet dat je alles alleen kunt. Laat je inspireren door anderen en stel je open. Durf dingen uit handen geven. En leer resultaatgerichtheid met mensgerichtheid te combineren. Ondernemers die daarin slagen, die verdienen veel respect.

 

Bezoek de website van Stef:

Octavio

Gerelateerde artikels


Inspirerend
 • 1143
 • 5 minuten
"Succes komt niet vanzelf"
Inspirerend
 • 676
 • 5 minuten
"Je bent kapitein én matroos"
Inspirerend
 • 645
 • 5 minuten
"Ik begon in moeders garage"
Inspirerend
 • 942
 • 6 minuten
"Wijze mensen stellen vragen"