Overslaan en naar de inhoud gaan
Zelfzorg voor ondernemers

De ondernemer die ook voor zichzelf zorgt, voelt zich gezond, gelukkig en besluitvaardig!

Mindset

Auteur: Evy Heyse van Coachtree
Deze blog verscheen eerder hier.

Ondernemen is een levensstijl en draait om meer dan bedrijfsvoering. Het besef bij de ondernemers begint te groeien dat het vandaag de dag niet meer mogelijk is om alles zelf te kennen en te kunnen, laat staan zelf te doen. Die bewustwording is een mooie eerste stap, maar impliceert wel dat er dagelijks enorm veel keuzes en beslissingen moeten gemaakt worden.

Om als zaakvoerder niet in een verhaal van ratraces, stuurloos bomen planten en chronische stress te vervallen, is het prioriteit om zorg te dragen voor jouw belangrijkste sleutel, jijzelf dus. Want als die sleutel stuk gaat, gaan er geen deuren meer open.

A way of life, dus. Allemaal heel mooi op papier, maar ik merk toch dat het niet van dag op dag doordringt bij de meeste ondernemers. Vaak zijn ze zo drukbezet en die macht der gewoonte om veel en hard te werken zit zo ingebakken in onze Vlaamse cultuur. Dat keer je niet om met de zoveelste blog over het belang van gezondheid, persoonlijke groei en mindset.

Overgaan tot actie

Jammer genoeg moet er eerst een nood zijn om tot actie over te gaan. Als ik hier nu schrijf dat persoonlijke groei via coaching de tool bij uitstek is om te ontsnappen uit de ratrace en er niet langer door gedicteerd te worden, dan brengt dat niet echt veel beweging op gang. Als ik vandaag schrijf dat we het nog nooit zo comfortabel hebben gehad, dan trek ik misschien al wat meer de aandacht.

Want we hebben het effectief nog nooit zo comfortabel gehad in ons leven. Geen hitte, geen koude, geen honger of dorst meer. Voeg daar dan ook nog eens ons zittend bestaan en suikerrijke voeding aan toe … Om nog maar te zwijgen van alle informatie die dagelijks voor het grijpen ligt. We mogen dan wel denken dat we aangepast zijn aan onze moderne omgeving, ons brein is bijlange niet mee.

Net door de modernisering hebben we niet door dat we beland zijn in een wereld van chronicle unavoidable stress! Geen acute direct voelbare prikkels, maar chronische en vaak latente prikkels. En dat heeft een enorme impact op de gezondheid op de lange termijn. Chronische stress vreet aan jouw brein, dus jouw concentratie, focus en besluitvaardigheid gaan erop achteruit. Terwijl het net dat is wat jij als bedrijfsleider nodig hebt.

Keer het tij

Gelukkig kan je het tij keren. Het begint bij jezelf en met een keuze, natuurlijk. Chronische stress is omkeerbaar door aanpassingen in jouw levensstijl. In mijn coachingpraktijk hanteer ik bijvoorbeeld coaching met focus op persoonlijke groei om jouw zelfkennis en mindset te verruimen. Ik kleur dat in met een PNI (psychoneuroimmunologie) standpunt. Dat laatste is de wetenschap die stress bestudeert vanuit evolutionair oogpunt.

De combinatie van kennis (hoofd) en coaching (lichaam) zorgen ervoor dat je chronische stresspatronen uiteindelijk gaat doorbreken en er meer energie vrijkomt om jouw ambities waar te maken! Investeren in jezelf is dus een investering in jouw bedrijf.

Gerelateerde artikels

Bevlogen leiderschap
Mindset
- Evy Heyse
Bevlogen leiderschap begint bij de bevlogenheid van de leider zelf
7 tips voor duurzame IT-infrastructuur
Mindset
- Jocelijn Geurts
7 tips voor een duurzame IT-infrastructuur
Lezersreactie: soms moet je er voluit voor durven gaan
Mindset
- Herman Boel
Lezersreactie: soms moet je er voluit voor durven gaan

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden