Ontdek de nieuwe klankbordsessies voor ondernemers i.s.m. Team Rubicon

Lees meer
Mindset
 • 04 february
 • 2020
 • 4 minuten om te lezen
 • Maxiem Depypere

Blijven gaan is blijven groeien


Ondernemen is een rollercoaster. Dat is een uitspraak die elke ondernemer wel herkent. Tijdens het ondernemen worden de hoge ups steevast afgewisseld met de downs. En wanneer je pas bent gestart, zijn er heel wat meer dalen dan pieken. Het is veel eenvoudiger om uit deze dalen te klimmen wanneer je barst van motivatie en drive om jouw innovatieve en wereldverbeterende idee los te laten op de mensheid. Na een jaar geraak je steeds meer in een goede workflow. Je ziet meer patronen, veel zaken die je leerde beginnen samen te komen dankzij je groeiende ervaring. Je denkwijze is al aan het veranderen van die van een werknemer in die van een echte ondernemer. De eerste klant is binnen, je begint beter te verdienen en droomt al van de volgende stap.

 

De wet van Murphy* loert steeds om de hoek

Net wanneer je het gevoel hebt dat je de wereld aan kan, gebeurt het: Shit hits the fan.
Alles wat maar kan mis gaan, gaat plots ook mis.

Die ene grote klant die je twee maanden geleden binnenhaalde? Die besluit plots om te besparen of jouw diensten of producten met interne resources te vervangen. Natuurlijk heb je ondertussen al investeringen gemaakt om deze klant op zijn wenken te kunnen bedienen en een onberispelijke service aan te bieden. Daarnaast heb je misschien al enkele kleinere klanten moeten weigeren omdat je maandelijks al een te groot deel van je tijd en middelen aan deze ene grote klant hebt moeten besteden.

Het is de eerste keer dat dit je overkomt, je bent van slag. Maar je besluit je verstand te gebruiken en even naar vrienden te gaan om tot rust te komen. Je bent er echter helemaal niet bij, je bent immers aan het piekeren over hoe je de financiële impact hiervan zoveel mogelijk kan beperken. Je ziet je toekomstplannen een halt toegeroepen worden en bent niet alert. Je kijkt in je achteruitkijkspiegel en ziet een witte flits. Een blik op de kilometerteller zegt genoeg: je rijdt 180 kilometer per uur.

 

 

Ondernemen is een rollercoaster, so make sure you'll enjoy the ride

Dit overkwam me drie jaar geleden. Het was voor de onervaren ondernemer die ik toen was een enorme deuk in mijn zelfvertrouwen. Ik heb fouten gemaakt, maar in plaats van mijn hoofd te laten hangen heb ik geleerd uit deze fouten.

 

 

Wanneer Murphy om de hoek loert, volgen vaak de grootste kansen.


Murphy komt vaak langs, soms lijkt het alsof de tegenslagen elkaar maar blijven opvolgen zonder een sprankeltje licht aan het einde van de tunnel. Maar nét dan komen er mooie opportuniteiten aan. Vier maanden na deze tegenslag kwam mijn tot dusver grootste klant aankloppen. Nog een pak groter dan de klant die ik verloren was. Maar ik had mijn lesje geleerd: niet alle eieren in dezelfde mand leggen. Resources en risico's spreiden zodat ik geen situaties als deze meer meemaak.

 

 

Calm seas never made a skillful sailor

Hoe meer alles tegen lijkt te zitten, hoe meer je leert en hoe meer je groeit als ondernemer én als persoon. Tijdens moeilijke periodes lijkt het alsof je een enorm krachtige bootcamp voor ondernemen krijgt. Je leert in twee maanden meer dan je in de voorbije drie jaren geleerd hebt. Dit komt niet op zijn minst door het opbouwen van enorm veel ervaring. Je moet out-of-the-box durven denken. Je denkwijze moet veranderen van een problem-seeking mindset naar een problem-solving mindset om dit te boven te komen.

Zo leer je jezelf in heel korte tijd heel goed kennen. Je wordt met je neus op je zwaktes gedrukt, maar je leert ook hoe resistent en innovatief je bent om obstakels te overwinnen. Wanneer alles goed gaat is het echter wel gevaarlijk om té veel zelfvertrouwen te krijgen.

 

 

Zelfvertrouwen door arrogantie versus zelfvertrouwen door ervaring

Begrijp me niet verkeerd, zelfvertrouwen is essentieel. Maar er zijn twee soorten zelfvertrouwen: het vertrouwen dat je krijgt doordat alles goed blijft gaan en het vertrouwen dat je krijgt wanneer je uit de diepste dalen wist te klimmen.

Het vertrouwen dat gekomen is doordat alles perfect blijft gaan, zonder ook maar een klein hobbeltje op de weg, zorgt ervoor dat je denkt dat je alles al (beter) weet. Daarnaast heb je het vertrouwen dat je hebt ontwikkeld door het overwinnen van grote obstakels en het klimmen uit de diepste dalen.

Er is een belangrijk verschil tussen beide: bij het eerste heb je weinig ervaring en zal je door je arrogantie fouten maken, terwijl je bij het tweede hebt geleerd dat er steeds zaken kunnen en zullen fout gaan. Door dat laatste leerde je echter wel dat je weerbaar en inventief genoeg bent om hiermee om te gaan, waardoor je er toch weer sterker uit zult komen.

Deze laatste manier van winnen aan zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je enorm groeit als ondernemer en als mens. Deze vorm van zelfvertrouwen is duurzaam, heel krachtig en zorgt er ook voor dat je een betere persoon wordt.

 

Het is moeilijk om te blijven gaan wanneer alles tegenzit, maar net dan groei je enorm als ondernemer en als mens.

 

De volgende keer wanneer je een grote tegenslag hebt, sta dan bewust stil bij je mindset. Denk niet “Waarom overkomt dit me nu weer?”, maar wel “Waarom is dit gebeurd, wat kan ik hieruit leren en wat kan ik in de toekomst anders doen om dit te voorkomen?”.

 

 

*De 'Wet van Murphy' luidt dat alles wat fout kan gaan, ook werkelijk fout zal gaan.

Gerelateerde artikels


Mindset
 • 347
 • 2 minuten
4 tips voor een rustgevende en inspirerende werkplek
Mindset
 • 244
 • 3 minuten
Ondernemen is anders leren denken
Mindset
 • 269
 • 2 minuten
Doen en niet overdenken
Mindset
 • 240
 • 3 minuten
ergonomie, beweging en gezondheid op de werkvloer