Ontdek alle netwerkevenementen tijdens het najaar!

ONTDEKKEN
Mindset
 • 19 november
 • 2019
 • 2 minuten om te lezen
 • Kira Michiels

4 tips voor een rustgevende en inspirerende werkplek


Een inspirerende werkomgeving zorgt voor betere prestaties, meer geluk en meer productiviteit en creativiteit. Maar hoe creëer je zo’n werkomgeving voor jezelf of je werknemers? Wat heb je nodig om tot rust te komen en toch gefocust te kunnen werken? Ik geef jullie graag enkele tips met inspirerende foto’s.
 

 

Tip 1: gebruik planten

Groen op de werkvloer heeft een positieve impact op mensen. Planten zorgen immers voor een betere luchtkwaliteit en aanzienlijk minder stress. Ook een verse bos bloemen kan veel doen. Bovendien geef je zo een persoonlijke touch aan de ruimte, met meer creativiteit tot gevolg.
 
Is het budget eerder beperkt? Plaats dan gewoon hier en daar wat planten op een eenvoudige manier, bijvoorbeeld in vrijstaande potjes op verschillende hoogtes. Of denk aan hangplanten tegen de wand die een zeer leuk effect kunnen geven.
 

Mag het wat grootser zijn en is er wat meer budget? Dan is een groenwand misschien wel een goed idee, waarbij een hele wand bekleed wordt met planten of mos. Is dat dan weer te groot, kies dan voor een planten- of moskader. Of gewoon je bedrijfslogo in mos!

Tip 2: kies rustgevende kleuren, want less is more

Op onze werkplek moeten we productief zijn en zo weinig mogelijk worden afgeleid. Gebruik hier dus zeker geen activerende en schreeuwerige kleuren zoals rood of oranje. Ga eerder voor rustige, minder verzadigde kleuren. Hou de wanden sereen met gebroken wit en ga voor kleur in het meubilair. Kies bijvoorbeeld voor stoelen in een kleur of voeg wat houtaccenten toe. Samen met de planten creëert dit een mooi evenwicht.
 

Tip 3: zorg voor een praktische indeling

Niets zo storend als spullen die op een bureau liggen waar ze niet thuis horen. Zorg voor georganiseerde bureaus waarop je alles meteen terug kunt vinden. Hiervoor is voldoende opbergruimte in en rond je bureau, en een functionele indeling van het hele kantoor, een must. Een clean desk policy is het geheime ingrediënt voor meer rust in het hoofd en meer capaciteit voor wat echt belangrijk is. Integreer dit dus in het bedrijf en vraag aan je werknemers om dit zo goed mogelijk te respecteren, want het is in het belang van het hele team.
 
 
 
 
 

Tip 4: vergeet je persoonlijke touch niet

 
Geef jezelf of je werknemers de vrijheid om hun bureau te personaliseren. Ze spenderen immers bijna meer tijd op het werk dan thuis, dus dan wil je ook dat ze zich thuis voelen in je bedrijf. Uit onderzoek blijkt trouwens ook dat een ideale werkplek huiselijk aanvoelt. Laat dus toe dat ze een leuk souvenir of familiefoto op hun bureau plaatsen en ze zo hun persoonlijke stempel op hun werkplek kunnen drukken.
 
Met bovenstaande tips kan je alvast een meer rustgevende en inspirerende werkplaats creëren, zowel voor jezelf als je werknemers. Ga ermee aan de slag en bezorg ons gerust wat foto’s van het resultaat. Veel succes!

Gerelateerde artikels


Mindset
 • 468
 • 2 minuten
Wat een jaar en wat een vooruitzichten
Mindset
 • 405
 • 5 minuten
5 tips om je winterdip te overwinnen
Mindset
 • 315
 • 3 minuten
Hoe kan je maatschappelijk verantwoord ondernemen?
Mindset
 • 345
 • 2 minuten
Ondernemen is elke dag groeien